Pages

Monday, July 20, 2009

Perasaan aku atau aku seorang yang Sensitif?

Hari ni aku MC, xpergi kerja.. Demam dan batuk.. Aku ingat aku suspek H1N1.. Hrmm.. Mana la tau cara aku meninggalkan dunia ni macam tu ke.. Aku pernah berdoa supaya kalau aku meninggal dunia, biarlah tak menyusahkan org lain.. Seperti penyakit kronik yg membuatkan mak atau saudara aku keluar duit utk perubatan aku.. Aku taknak susah kan mereka.. Aku harap aku dapat sediakan barang2 untuk hari kematian aku... Seperti kain menutup jenazah aku.. Mungkin mereka x terpikir lagi tentang tu.. Tapi aku dah pikir.. Hrmm..

Sejak akhir2 ni mak aku agak sensitif.. Sedangkan die kemana2 dan pulang lewat malam aku tak larang.. Yelah, mak aku ibu tunggal dan kebosanan.. Bila die ada aktiviti ikut adik aku ngan kawan dia pi mancing, aku rasa mungkin mak nak release tension.. Hrmm.. Pada majlis makan2 kat rumah adik aku tu.. Aku tidak diberitahu sebenarnya.. Pada jam 8pg mak call dan beritahu.. Pada mulanya aku xnak pergi.. Sebab aku nak rehat kat rumah.. Letih kerja dan berfikir pun x puas nak release.. Aku cuma bg jawapan antara pasti dan tidak.. Then aku bg tahu macam nak dan xnak, so naluri mak ni nak anak die datang, dengan x semena2 mak cakap.. "kamu nak bawa saiful naim ke? bawalah.. " Aku pun terfikir.. Kalau bawa dia aku datang jam 12pm... Kalau ngan mak, mak amik jam 10 pg... Tak puas tido nanti.. Then aku decide untuk ajak si saiful naim.. Die pun kaki makan.. Hrmm...

Aku lepak2 ngan angah n aya adik aku kat rumah tu.. Jam 4 macam tu aku gerak ngan saiful naim untuk pi nagoya.. Aku nak beli kain lining untuk baju kurung yg aku tempah kat sham.. Time tu aku nak bg tahu mak aku yg aku nak keluar.. Mak cakap on sunday nak balik kampung.. Aku bukannya menolak.. Aku cuma nak waktu berehat.. Thats why la aku xnak keje kerajaan or keje on office hour.. Cuti aku terganggu.. Aku nak rehat dah suruh pi sana sini... Letih.. Just give me more space!!

Nak dijadikan cerita mak aku merajuk, tak balik rumah yg aku duduk ni.. Die balik rumah lagi satu.. Langsung tak nak balik.. Actually dah frequently la mak aku buat perngai macam ni.. Aku dah malas la nak amik tahu.. Bukannya ape.. Before this pasal adik2 aku dia nak lari dari rumah and tetiba ada pakcik ni nak jadi penyelamat la kan.. Bab tu yg aku paling menyampah.. Aku kalau boleh pasal family biarlah setle kat rumah... Ni libatkan org luar.. Aku memang meluat melihat setiap lelaki yg nak jadi hero nih..

Sebab itu aku susah nak terima lelaki.. Kawan lelaki yg pernah aku ada pun aku dah tinggalkan atau aku lost contact dengan die org.. Kalu yg berlagak n poyo tu boleh blah la.. Aku rasa persamaan yg ada kat lelaki ini sama ngan pakcik2 yg pernah aku jumpa.. Dan sama perangai ngan bekas ayah tiri aku yg sial tu.. Menyusahkan mak dan keluarga aku.. Porak perandakan keharmonian keluarga aku, keimanan kami dan habiskan duit kami je.. Semua kawan2 lelaki adalah kawan lelaki, tak lebih dari itu.. Selagi tiada ikatan sah dalam islam.. Tiada siapa yg menjadi lebih dari kawan..

Ayat yg mak aku sering ulang2 adalah "kamu sejak ada si saiful tu, dah berubah ye.. Naik motor tak reti nak turun dan berubah".. Hai kengkawan, aku pun tak faham la.. Apa maksud mak aku ni? Perkara ni berlaku selama seminggu semasa aku bekerja dikerajaan.. Mak merungut hantar aku pi keje.. Aku tak tau jalan, die bising2.. And then, saiful naim volunteer nak hantar n jemput aku.. Aku accept la.. Memandang kan aku kesempitan wang untuk travel kemana2.. Keje aku sekejap kat cheras, kat sentull.. Mana ada duit nak ulang alik.. Aku cakap betul2 kat sini, aku pi keje and balik keje ngan saiful naim pun turun dari motor.. Aku tak pergi merempit pun.. Mak aku juga tak bagi aku guna kereta die.. Seribu satu alasan die bagi bila aku nak keluar hari minggu.. Aku bukannya nak pi mana2.. Pi beli barang dapur dan keperluan rumah kat super market pun x boleh ke?? Apa yg kedekut sangat nih?? Bila aku dapat guna kereta pun, minyak kong.. Mak suruh isi... Minyak dah la mahal.. Lebih baik aku naik motor.. Hrmmm...

No comments:

Post a Comment

Please leave a comment, i love you!! xoxo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails