Pages

Tuesday, August 25, 2009

“Biar orang tu buat kita, Jangan kita buat or balas kat orang tu balik”

Hrmm.. Hari ni aku masih bekerja shift tengah malam.. Dah beberapa hari kerja tengah malam.. Korang ingat tak post aku mengenai “girl fight” dulu tu?? Minggu ni aku keje tngah malam ngan dia.. Aku tak kesah kerja ngan siapa, sebab aku nak kumpul duit dan cari rezeki yang halal. Boleh dikatakan aku ni staff standby lah.. Kalau takder staff, aku boleh jer ganti shift mereka.. So dapatlah additional OT. Pasal additional OT pun ada org iri hati, dengki ngan aku.. Bukannya die org nak selam kenapa aku nak kumpul duit segila tu.. Sampaikan raya pun aku tak sambut… Memang sedih.. Itu semua aku jer yg tahu.. Aku bukannya jenis yang bercerita kat org, sebab aku tak tahu siapa yang boleh dianggap kawan, abang, kakak.. Ntah ntah ntah aku bercerita kat musuh aku.. Hrmm.. Dalam dunia ni kita tak jangka yang kita ada musuh dan org tak suka kat kita.. Aku dah banyak terkena kes2 macam ni… Aku rasa, aku ni seorang yang pemaaf, bila org buat silap or terkasar bahasa ngan aku, aku cepat maafkan dia.. Next day should be okay..

Hrmmm.. Tapi tak tahu la mana silap aku kali ini.. Pertengkaran hari tu ngan budak yang tak matang, berlanjutan sehingga hari ini dan melibatkan beberapa org pula.. Aku tak pun bertekak ngan org lain selain akak tu.. Tetapi org yg tak terlibat tu kenapa dia beriya2 ingin menaikkan bara api.. Biar la kami berdua jer yang tutup mulut didalam bilik tu, tak sepatutnya libatkan org lain.. Dasar budak2.. Aku tak nak la mulakan pergaduhan, sebab aku bukannya bodoh nak ikut rentak die orang.. Kenapa abg tu nak sibuk2 dan perli aku sampai macam tu?? Adakah aku cakap salah?? Hrmm.. Aku redha jer la.. Die org bukannya boleh bg duit dan ilmu kat aku.. Sejak mula2 masuk kerja, jangan harap la die org nak ajar aku apa2.. Ajar ajaran sesat ada la.. Hrmm.. Aku tengok kat office aku, mood gang lagi satu tu macam ombak.. Ada diantara mereka yang baik ngan aku, that’s mean kepala mereka berfikiran matang, they know why aku tegur akak tu.. Its for work and future experience.. Takkan nak interview kat tmpat keje baru, nak cakap “kat helpdesk boleh bergayut dan tiada siapa marah”.. Such a rubbish.. Hrmm.. Aku berpegang teguh kepada ajaran Islam, bukannya aku nak start “bakar” kalau tanpa sebab. Itu gila namanya.. Hari ni pelbagai perli aku dengar dari mulut abg dan akak lagi sorang tu… Aku tahu itu semua dituju khas kat aku.. Cakap aku patut direjam sebab buat cerita.. Aku pelik bin ajaib, bila masa aku buat cerita.. Susah la bila ada org yg dah berumur tak mahu nak bantu untuk setlekan problem but make it worse lagi la.. Semakin tua semakin bangang ke?? Itu hipotesisnya ker? Hrmm..

Maybe die org nak provoke aku supaya berhenti kerja ke?? Satu soalan aku nak tanya kat gang tu la kan, aku berhenti dulu pun diterima kerja ke sector kerajaan dan aku berhenti kerja kerajaan sebab kewangan aku akan menjadi sangat tak stabil. Takkan gaji rm 1,400 kat kerajaan dapat menampung perbelanjaan aku yg apabila aku kerja di helpdesk dapat rm 1,700?? Macam mana aku nak mark up balik?? Nak aku mati barah otak fikir semua tu?? Hrmm.. Susah la.. Aku dah naik fade up dengan semua ni.. Nak je aku tanya, kalau ruby letak “abg” kat depan pintu ada tak org nak ambil abg bekerja?? Fire burning.. “Mana ada.. Confirmed!!!”

Ingat skit aku ni ada Diploma in Information Technology dan sedang belajar separuh masa untuk course Bachelor in Network Engineering!! Aku juga belajar part time kat British Council Institute untuk improve English aku… Sudah la.. Malas la nak cakap banyak.. Hrmm.. Jangan ingat aku bodoh sangat dan please la respect others even though they don’t know much about you.. Its not necessary..

Thanks to my love ones, saiful naim.. Thanks to my beloved bro zaid, shah, bob, sis sal, rina, alice, syam, suraya.. Thanks for your support.. Hopefully korang tak backstab ruby.. Ruby sedih la.. Tak suka keadaan macam ni.. Anybody volunteer to give me some advice… ;(

No comments:

Post a Comment

Please leave a comment, i love you!! xoxo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails