Pages

Thursday, January 7, 2010

Nekad atau Main-main?


 
Kenapa selalunya orang yang inginkan berat badan ideal selalu gagal nak turunkan berat badan.?
Even 10 kg..
Sedangkan dah berapa ramai testimoni pelbagai produk lansing yang berjaya menurunkan berat sehingga 10 kg dalam masa 1 minggu.
Kenapa masih ada yang tak berjaya?
Saya agak pelik dengan situasi ini..
Nak tahu kenapa?
?
?

Sebab saya pun tak berjaya!
Huahuahua..
Saya sangat keliru dan rasa membazir je mencuba pelbagai produk yang terkemuka di dunia ini, tetapi masih tidak berjaya..
Kenapa?
Kenapa?
Kenapa?
Adakah faktor pemakanan?
saya dah diet makan okeh..
tak makan nasi dan tak makan makanan berminyak, lebihkan makan buah dan sayur..
walaupun nak termuntah makan semua itu.. huhu..

Bersenam?
Selalu juga bersenam, tapi tak la sekonsisten mana pun..
Pergi kerja naik pengankutan awam lagi tau..
1 jam tau..
jalan kaki dari rumah ke putra lrt, dari putra lrt tukar kemonorail dan jalan kaki ke office..
Saya ada keje okeh..
Shift lagi tu..
Macam mana nak bersenam selalu??
Bersenam dalam office setakat senaman regangan tu ada la... tapi tak leh jugak..
Kalau badan dah besar, macam mana nak regang??
wakaka...

Minum air banyak?
Kebanyakan orang boleh minum air suam bila bebetul dahaga or keje kat tempat bersuhu dingin or panas.. sebab kekeringan dan dahaga..
hehe..
Keje kat air cond saya minum la air suam, bila balik rumah? air ntah ke mana..
Tak minum pon..

Produk kesihatan?
Hrmm.. dah banyak jenis saya cuba..
dari yang terkenal sekarang ni, sampai la yang black market..
saya rasa buah pinggang saya pun dah tak terlarat nak menampung semua produk tu..

Sekarang berat saya sudah naik 80kg okeh.. lengan ni dah membesar!! Korang boleh tngok kat video kat entry sebelum ni.. Saya nak turunkan berat sehingga 55kg.. Saya nekad! Please advice me..

xoxo,

15 comments:

  1. maybe u need to consult a dietician. sbb pernah baca kalau nak diet kena ikut age/sex/blood type/health level group. sebab, nak tengok mana yang compatible. tapi dietician tu kalau gov punya free kot. tapi apa kata google saja. hehe

    ReplyDelete
  2. nn : terima kasih.... gov doktor garang la... hrmm... nak tanya pakcik google je la.. hehe..

    ReplyDelete
  3. kna konsisten ...insyaAllah turun ckit2 ;)

    ReplyDelete
  4. amirah : konsisten.. tapi saya terikat dengan jadual keje.. hrmm...

    :(

    ReplyDelete
  5. mcm yg amirah ckp, kene kosisten bab bersenam tu, pstu mkn still kene control.. =)


    p/s:salam ziarah..sudah follow kamu =)

    ReplyDelete
  6. i have a same trouble as u do...

    berat almost 80kg.. & need to loose at least 25kg..

    menurut satu buku yang ita baca, berjalan tak semestinya membuatkan seseorang itu kurus...
    kalo kite nak susutkan satu² bahagian badan kite, die ade senaman khas...

    maksudnyer, kalo kite nak kecikkan drumstick, kite kenebaring & buat seakan² kayuh basikal ke udara...
    kalo kite nak mecikkan tummy, kene buat sit up..
    ade byk jenis senaman sebenarnyer... cume, kite kene tau senaman yang betul je...


    p/s: ita ni advise orang pandai, tp, tak pandai buat.. eheheh...

    p/s2: i da follow u... jom ziarah blog saya pulak... http://ita-cutevirus.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. bgantung gak pada badan kita gak.

    Example,sy x makan nasi selama 3bln.tanpa bersenam n keje saya bkn teruk pon duduk dlm aircon mengadap komp tp sy still leh trn 10kg.Owg kata oat leh serap lemak.try ler.hehe

    ReplyDelete
  8. KITA MEMPUNYAI AZAM YANG SAMA... NAK TURUNKAN BERAT.. BERAS SAYA SKARANG 79 KG.. NAK TURUNG SAMPAI 70 KG SEBAB ITU BERAT IDEAL UNTUK SAYA.. SY PUN SKARANG NI TAK MAKAN NASI LANGSUNG... TAPI MASIH TAK ADA PERUBAHAN... NAK BERSENAM TU JAUH SEKALI... TAPI DENGAR KATA CARA KITA MAKAN TU... KALAU JARANG MAKAN PUN TAK BOLEH GAK DAN KALAU KERAP PUN TAK BOLEH GAK.. TAPI APA YANG SY TAU MAKAN DENGAN KUANTITI YANG SEDIKIT DAN TAK BERMINYAK.. TU PUN DAH CUKUP... KALAU ADA PETUA AWK BAGI TAU SY OK...

    ReplyDelete
  9. SuRayA^i : terima kasih for ur advice.. itulah masalah besar bagi saya.. susah nak konsisten dengan semua tu.. adoi... help me..
    :(

    ReplyDelete
  10. ita cutevirus : terima kasih bebanyak kak.. kena jumpa personal trainer nih.. hikhikhikhik...

    :D

    ReplyDelete
  11. Eml : hrmm.. nasi memang faktor utama kegemukan ke?? nasi tu penting.. makan skit dah kenyang.. mungkin kuantiti dan jumplah kalori tu yang membuatkan gemok mendadak dan membadak kan..

    hahaha..

    :D

    ReplyDelete
  12. WiraTLC : hrmmm.. susah betul.. saya kena guna khidmat kevin zahri ni.. hehe...

    ReplyDelete
  13. samelah azam kite gak..
    nak kurus,kurus dan kurus, bukan ape takut gemuk2 nie penyakit suke singgah.

    ReplyDelete
  14. CikLilyPutih : a'ah la... penyakit mudah dapat.. Tambahan penyakit tiga serangkai paling mdah dapat kan.. hrmmm.. kena nekad dan kuatkan azam tahun ni..

    :D

    ReplyDelete
  15. hi wiyah!
    kite pon nk trunkan brat 72.8kg ni ke 54kg..n plg ske mamam nsik..plik gk ble tny org nk krus je msti xsuh mkn nsik..p memb kte cuz nsik ni lmbat nk hdam..

    kite dh try jusmate n produk lain.jusmate kite xleh go on cuz rseny y bcmpur ngan bau soya..

    skg wt diet sndiri, pg mkn cornflakes n freshmilk,tghri n ptg mkn ckit nsik n ikan(ikan bgus 2k tgktkn mtabolism)+raw tomato o kcg btor..malam nk tito kang mnum fresh milk g..:)hope leh kurgkn my weight a..:D

    kteny wak2 kje pon xmnentu..p kite try crik cre bykkn bgrak,cthny ble bnyi je tepon sy la jd operatorny..:)

    ReplyDelete

Please leave a comment, i love you!! xoxo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails